In memoriam-Anton Vrbat

Kategorija: Ostalo

01. 08. 2023.

U  petak 28.7. ove godine, nakon kratke i teške bolesti, preminuo je u sedamdesetoj godini života

Anton Vrbat, naš Tonko. Napustio nas je iznenada, pomalo neočekivano, gotovo bez pozdrava. Proživio je zadnje dane u krugu svoje obitelji do koje je izuzetno držao i koju je izuzetno cijenio i volio. Njegova supruga Mirjana i sin Ivan uzvratili su mu uspješnim nastupima na tuzemnim i inozemnim natjecanjima, kćerka Tanja bila je duh pokretač obiteljskih događanja i trajna podrška. Bio je i strastveni jedriličar. Otišao je još jedan veliki zaljubljenik u more i sportove na moru.

 Kao dugogodišnji član našeg Saveza, dokazao se kao  član  SRD „Umag“ iz Umaga, potom kao osnivač i predsjednik SRD „Udica“ Umag. Dokazao se i kao sudac i opunomoćenik na mnogobrojnim natjecanjima u sportskom ribolovu, a posebno kao izbornik državnih reprezentacija.

     Vodeći državnu reprezentaciju U16 osvojio je prvu ekipnu brončanu medalju na 1. svjetskom prvenstvu održanom u Madeiri u Portugalu. Sljedeće godine na 2. svjetskom prvenstvu u Crnoj Gori osvojili smo titulu svjetskih prvaka ekipno, dok smo na istom natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji osvojili srebrnu i brončanu medalju.

 Sljedeće godine na 3. svjetskom prvenstvu održanom u Engleskoj ponovno smo osvojili ekipno zlato, a njegov sin Ivan osvojio je pojedinačnu titulu. Ti početni uspjesi bili su pokazatelji daljnjeg uspješnog vođenja državnih reprezentacija koje će uslijediti. Osvajao je ekipna i pojedinačna odličja vodeći reprezentacije U21 obala te seniorke obala. Vodio je i reprezentaciju Masters +55. Početkom godine oprostio se od funkcije izbornika.

 Zadnjih godina posvetio se izradi projekta umjetnih brakova. Projekt u realizaciji u podmorju ispred Umaga smatram remek djelom podvodne gradnje umjetnih brakova. Nadam se da je predvidio  i osigurao suradnike i sljedbenike koji će taj projekt realizirati do kraja.

 Dragi Tonko, još jedno veliko hvala na tvojem doprinosu popularizaciji sportskog ribolova na moru i tvom odnosu prema sportašima i svim članovima našeg Saveza. Tvoj preuranjeni odlazak veliki je gubitak za sportski ribolov na moru, a tvoj uvijek prisutni optimizam beskrajno će nam nedostajati.

                                                                                       

                                                                             Predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru


  • Galerija slika:

  • Nema slika galerije